Моряшкият синдикат към КНСБ иска държавата да продължи да притежава реален контрол над Параходство Български морски флот.
Това обяви на специална пресконференция вчера лидерът на синдиката Красимир Вълчев, цитиран от регионалната медия "Позвънете Новини".

Предложението е държавата да запази най-малко 50% от акциите в дружеството и да даде на своя съдружник правото да управлява. Така според Вълчев ще се изпълнят и задълженията ни към НАТО.

Ако не се стигне до увеличение на капитала, тогава раздържавяването на до 50 на сто от капитала да стане чрез фондовата борса, настояват синдикалистите.

Моряшкият синдикат споделя мнението, че са необходими големи инвестиции за обновяване на флота. Това може да стане, като държавата преоцени акциите си и увеличи капитала на дружеството, което увеличение да предложи на финансов инвеститор или крупен товародател, като привлече минимум 200 млн. евро.

Според Вълчев в момента БМФ разполага с налични свободни парични средства и много добър рейтинг пред банките.

Преди приватизацията този потенциал трябва да се използва, като се купят 30 кораба втора ръка, казват от Моряшкия синдикат.

В същото време Управителният съвет на Българската асоциация на корабопритежателите (БАК) потвърди на вчерашното си заседание становището си относно приватизацията на БМФ.

Предметът на продажбата според корабособствениците трябва да преследва получаване оптимална продажна цена и в същото време - гарантиране на националните интереси.

Конкретното предложение е да се продадат 70% от стойността на капитала на БМФ, като при коректно изпълнение на приватизационните задължения от новия мажоритарен собственик, след период от 3 години държавата да предостави на този собственик останалите 30% за вътрешно изкупуване под условие „първи отказ".