КНСБ застава зад протестите за по-високи заплати на работещите в социалните домове.
Това заяви в Добрич лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов, цитиран от радио Варна.

Конфедерацията на независимите синдикати в България категорично подкрепя исканията социалните работници за 20-процентно увеличение на заплатите със задна дата от 1 януари 2007 г.
„Ако до седмица гласът на протестиращите не бъде чут, 2400 души в страната започват ефективни стачни действия." -  заяви Желязко Христов на днешния протестен митинг в Дома за стари хора в Добрич.

В протестната акция участваха възпитатели, санитари, кинезетерапевти и рехабилитатори, които изразиха недоволство от "унизително" ниските според тях заплати. Средната работна заплата в сектора е 259 лв. Сред социалните  работници има санитарки, с над 25 години стаж, със 180 лева заплата

Според Желязко Христов държавата не изпълнява социалните си функции, „срамота е да се оставят с 200 лв. месечно хората в една социална система, каквито са домовете за стари, психично болни хора и центрове за деца и възрастни с увреждания".

„Ако правителството и министрите не покажат променена политика, "да си ходят вкупом наесен!" - категоричен синдикалният лидер.

Данните на експертите сочат, че до края на годината в държавния бюджет се очаква излишък от близо два и половина милиарда лева.

Участниците в митинга приеха протестна декларация до премиера и финансовия министър с искане са по-високи възнаграждения.