КНСБ настоя да бъдат коригирани текстовете в измененията в Кодекса на труда. Поне 60% брутно възнаграждение да получава работникът, независимо дали работи или не, настояха от синдикалната организация по време на срещата при държавния глава във връзка с динамичната ситуация с коронавируса.

Държавният бюджет се формира от труда на всички българи и когато тези българи са в затруднено положение, държавата трябва да помисли за тях, защото хората са най-важният ресурс, с който разполага България.

Това заяви президентът Румен Радев пред националните синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа".

Справянето с коронавируса изисква неотложни и строги мерки. Те трябва да гарантират здравето и живота на българите, но тази ситуация налага и друг вид комплексни мерки, защото трябва да гарантираме достойното съществуване на българина след коронавируса, настоя държавният глава.

Точно днес трябва да мислим за запазване на работни места, за оцеляване на сектори от икономиката и за най-засегнатите българи, които са на ръба на своето съществуване. Важно е днес да мислим и днес да предприемем мерки, така че България да има пълноценна работна сила и човешки ресурс и за в бъдеще. Балансът е най-голямото изкуство в тази ситуация - да се намери баланс между мерки и подходи в условия на ограничен финансов ресурс, подчерта президентът.

Румен Радев вярва, че може да се намери баланс в един откровен диалог между държавата и бизнеса.

КНСБ настоява министърът на здравеопазването да консултира със синдикатите начина, по който ще се изплащат допълнителните възнаграждения, тъй като е редно да има яснота. Той не е сигурен, че толкова бързо ще мине пикът на заразата и ще намалее опашката от хора, която ще има нужда от интензивни и здравни грижи.

За КНСБ е важно да заявят, че предпазни средства трябва да има и в транспортния сектор. За синдикатите е нужно да бъде гарантирана доставката на медицинските материали, защото липсва в мрежата. КНСБ смята, че държавата трябва да предприеме действия за осигуряване на разумни цени за дезинфектанти. Той даде пример, че за 1 литър дезинфектанкт са поискали 900 лева.

Лични предпазни средства трябва да се осигурят не само в здравеопазването и транспорта, но и на всички търговски обекти от първа необходимост, настоя държавният глава и посочи, че трябва да се осигурят предпазни средства за всички работещите, защото спрат ли да работят, спира и държавата.

За КНСБ е важно да се активира комуникацията с работниците.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" заяви, че перспективите не вещаят съвсем скоростно излизане от ситуацията или нейното подобряване. Сега, когато ние лишим работниците от отпуск, това значи ли, че тези хора нямат право на почивка или на възстановяване на работната си сила, запита синдикалният лидер. Търсейки решения на проблемите, не трябва да ги търсим на парче, предупреди Манолов.

"Трябва да променим парадигмата в която живеем, настоя Манолов и посочи, че невидимата ръка на пазара е дълбоко потънала в държавния джоб. Трябва да преосмислим начина на функциониране на държавата и как се издържа тя", призова шефът на КТ "Подкрепа".

Трябва да се поставят условията за промяна на нашата философия, но и на механизмите на функциониране на цялото общество, настоя Румен Радев.