"Вие сте хората, които имате достъп до бизнеса, достъп до информацията и знаете, че може нещо да се промени и трябва да го направите. Тези, които днес си намерят работа тук, могат да разкажат за нея и в чужбина". Това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски при откриване на кариерна среща между работодатели и кандидати с опит и образование от чужбина, съобщиха от Министерството на икономиката.

Неформалната кариерна среща Career Speed Dating, организирана от сдружение "Тук-там" и фондация "Идентичност за България". В приветствието си министър Седларски посочи, че Министерството на икономиката поощрява подобни инициативи и ги намира за изключително полезни.

"В България има много интересни и добре платени работни места, които представляват предизвикателство за младите хора", заяви икономическият министър. Той коментира, че в обществото все още по инерция се говори, че младите българи ще срещат пречки, връщайки се в страната, но с подобни инициативи могат да се видят по-ясно перспективите пред кандидатите с опит и образование.

От сдружение "Тук-там" и фондация "Идентичност за България" споделиха, че събитието се организира за четвърти път.

"Радваме се, че има голям интерес от страна на работодатели и голям брой участници. Имаме регистрирани 12 компании, търсейки хора предимно с немски език, 11 с френски и 3 с испански език. От страна на кандидатите има над 220 заявили интерес за участие неформалната среща, като една част ще дойдат тук днес, а друга част ще се включат по скайп, тъй като нямат възможност да присъстват ", информираха организаторите.

Министерството на икономиката пое ангажимент със своя информационен ресурс да подкрепя и в бъдеще подобни събития.