Определяне на такса "смет" по принципа "замърсителят плаща" обсъди Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по време на днешното си заседание.

Държава, синдикати и работодатели разгледаха предложената от Министерство на финансите методика за определяне на таксата за битови отпадъци.

Идеята е такса "смет" да се определя на базата на няколко критерия, а именно - според индивидуалното количество отпадъци на даден имот, определено чрез торби с дадена вместимост; според количеството битови отпадъци за имота на базата на броя и вместимостта на поставените контейнери, кофи и други съдове; както и в зависимост на броя ползватели на услугата в имота или пък използваното количество вода.

Припомняме, от Националното сдружение на общините в България се обявиха твърдо против въвеждането на методика за такса битови отпадъци на принципа "замърсителят плаща".

Националният съвет за тристранно сътрудничество обаче постигна консенсус по тази идея.

"В момента един пие, друг плаща, а сервитьорът надписва сметката", коментира сега действащата методика за такса "смет" председателят на Асоациацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Работодателите са на мнение, че когато замърсителят ще плаща таксата за битовите отпадъци, то ще се замърсява по-малко, ще се дават по-малко пари за боклуци и те от своя страна ще бъдат насочвани например към развитие на културата.
С предложената методика според АИКБ ще се намали и сивият сектор.

Българската стопанска камара (БСК) също приветства предложените изменения в Закона за местните данъци и такси, с които се променя методиката за определяне на такса "смет".