Протест срещу концесията на летище София организират синдикати. Той ще се проведе с начален час 12.00 пред Терминал 1.

Пред БиТиВи организаторите на протеста увериха, че работата на аеропорта няма да бъде затруднена. Пътниците също нямало да се сблъскат със затруднения.

Синдикалистите са категорични, че държавата губи от концесията на летището, а те искат да се печели.

Концесията била спряна само временно и било въпрос на време да стартира отново.

Спряха обявената преди две седмици концесия на летище София

Спряха обявената преди две седмици концесия на летище София

Саудитско-кувейтски холдинг обжалва решението

От синдикатите са написали две писма до премиера Бойко Борисов. Второто писмо е адресирано и до министрите Владислав Горанов и Ивайло Московски.

Синдикалистите са категорични, че концесията е вредна за България. Те смятат, че не може да се противопоставят два бранша в транспорта. Не можело единият сектор да се оздравява, а другият да се превръща в губещ.

Тодор Митов, водач на протеста, обясни, че притесненията са, че държавата ще загуби милиарди, а персоналът ще бъде редуциран.

Преди всичко ние сме българи и искаме нашата държава да печели. Парите, които ги изкарваме ние – да отиват в държавата, допълни той.

В изпратената наскоро декларация на синдикалните организации на Съюза на транспортните синдикати в Република България (СТСБ) и Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" до премиера и двамата министри се посочва, че по разчети на синдикалните федерации финансовите резултати на Летище София за 2015 г. значително превишават официално обявените прогнозни резултати от приходите по време на концесия.

По изнесените данни в концесионните документи очакваният общ приход за 35 години за Летище София е 2 675 876 хил. лева. Това не съответствало на 5 405 155 хил. лв., които биха се получили при сегашните финансови резултати за 35 години без концесия.

Синдикатите са категорични, че е налице корупционна схема за източване на средства от държавно предприятие Летище София. Те намират за недопустимо стратегическо предприятие като аеропорта да отиде в чужди ръце. Изтъква се още, че досегашният опит с отдаване на концесия на държавни и общински предприятия е показал, че държавата губи стотици милиони лева.

Несполучлива се оказвала практиката с отдадените на концесия летища в съседни държави.

Синдикалистите се заричат да защитят правото на труд и достойнство на работниците и служителите на летище София с всички сили и законови средства. Ако не бъде взето отношение, те се заканват да предприемат решителни мерки като протести, блокиране на достъпа до летище София и евентуално спиране работата на предприятието.

В декларацията се призовава цялата процедура по отдаване на летище София на концесия да бъде прекратена незабавно. Това било необходимо в името на обществения интерес и предотвратяване на загуби на държавата.