Предвижда се да бъде направена промяна в стандарта за качество „Стара планина". Това съобщи министър Мирослав Найденов на пресконференция в Министерски съвет.

В стандарта ще бъде записано, че в продуктите ще се използват само прясно месо, т.е. българско, а не вносно месо.

Според министъра по този начин ще бъде стимулирано българското животновъдство.
Върнат е лицензът за производство на фирмата „Сами М".

Останалите три фирми, чийто проби бяха позитивни за соя, не са я вложили умишлено, но формално стандартът е нарушен.

Министърът посочи още, че глобата за трите фирми, в чийто продукти бяха открити соеви протеини, все още не е уточнена, но заяви категорично, че стандартът няма да бъде променен и в продуктите не трябва да се влага никаква соя.

Министър Найденов допълни още, че дори в подправките не трябва да се съдържат соеви протеини.

От ДВСК ще направят предложение, какви да бъдат паричните санкции за тях.

Припомняме, стандартът "Стара планина" влезе в сила в началото на август. В продуктите, произведени под марката му не трябва да се допуска влагане на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др. На 13 октомври на извънредна пресконференция обаче министърът на земеделието обяви, че ветеринари са хванали месни продукти със съдържание на соя в стандарта „Стара планина". Производителите се възпротивиха и настояха за изпращане на проби за анализ в Германия.

1.2 милиона лева държавна помощ ще получат билововъдите, обяви още министърът по време на пресконференцията. Той се е срещнал с браншови организации на животновъдите и тогава се е стигнало до решение за отпускането на средствата.