Предвижда се да бъде направена промяна в стандарта за качество „Стара планина". Това съобщи министър Мирослав Найденов на пресконференция в Министерски съвет.
В стандарта ще бъде записано, че в продуктите ще се използват само прясно месо, т.е. българско, а не вносно месо.
Според министъра по този начин ще бъде стимулирано българското животновъдство.
Върнат е лицензът за производство на фирмата „Сами М".
Останалите три фирми, чийто проби бяха позитивни за соя, не са я вложили умишлено, но формално стандартът е нарушен.
Министърът посочи още, че глобата за трите фирми, в чийто продукти бяха открити соеви протеини, все още не е уточнена, но заяви категорично, че стандартът няма да бъде променен и в продуктите не трябва да се влага никаква соя.
Министър Найденов допълни още, че дори в подправките не трябва да се съдържат соеви протеини.
От ДВСК ще направят предложение, какви да бъдат паричните санкции за тях.
Припомняме, стандартът "Стара планина" влезе в сила в началото на август. В продуктите, произведени под марката му не трябва да се допуска влагане на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и др. На 13 октомври на извънредна пресконференция обаче министърът на земеделието обяви, че ветеринари са хванали месни продукти със съдържание на соя в стандарта „Стара планина". Производителите се възпротивиха и настояха за изпращане на проби за анализ в Германия.
1.2 милиона лева държавна помощ ще получат билововъдите, обяви още министърът по време на пресконференцията. Той се е срещнал с браншови организации на животновъдите и тогава се е стигнало до решение за отпускането на средствата.
Stefano
на 28.10.2010 в 11:35:33 #5Миро миро... много стриктен ипринципен стана. А като вкарваше 20 годишното ирландко телешко къде ти бяха принципите! А иначе прясното месо ще идва от Полша и други страни от ЕС, където земеделието е по субсидирано от нашето и съответно могат да ни дадат съвсем конкурентни цени за охладено месо! А как се развива животновъдство като няма земеделие! Животните с какво ще се хранят?
epsilon
на 27.10.2010 в 17:41:36 #4Това,което предлага министърът е добро,но съвсем не е достатъчно! Изрично трябва да бъде казано също,че в колбасите и въобще в продуктите от мляно месо няма да бъдат влагани свински кожи,пилешки кожи,всякакъв вид прат и всякакви други съставки извън прясното месо и подправките!Освен това,също трябва да бъде посочено съотношението на чистото месо спрямо общото количество суровини,вложени в продукта.Количеството на чистото месо без сланини,трябва да бъде най-малко 70% от всички суровини,а не както досега 1-2%.Ако ттова не бъде посочено,ще продължим да ядем колбаси в които има прясно,но не месо а прясна сланина и пресни кожи.
Carpe Diem
на 27.10.2010 в 17:19:59 #3Що се мъчите.... направо направете списък с фирми на нашите хора и просто закрийте другите...
John-June
на 27.10.2010 в 17:13:08 #2От ГЕРБ май единствен министър Найденов си върши работата съвестно. Що се отнася до предложената промяна да се влага само българско и то прясно месо, аз лично напълно одобрявам идеята. Онзи ден ядох гръцки кашкавал и словенско прясно мляко. И двете бяха много хубави на вкус, но ми стана тъжно, че ние същите неща ги имахме, а сега се налага да ги внасяме. Кашкавалът беше като едно време. Радвам се също, че отпадна идеята да се променя стандарта за да се позволи да се добавя соя. Просто това щеше да е много глупаво, защото от всички проверени фирми соя е открита само в няколко. Ако се промени стандарта ще се обезсърчат коректните фирми, при които не е открита соя. Както при едните е могло да няма соя, таак другите да си понесат последствията, че при тях има. За мен извинението, че соята е попаднала от подправките е абсурдно, защото това означава, че нямат никаквъ входящ контрол! По същата логика може да попадне какво ли не отровно вътре!
Минувач
на 27.10.2010 в 16:49:19 #1Методът за определяне съдържанието на соята не е прецизен. Нещо повече, не е валидиран и възприет официално у нас. Всеки подобен метод за анализ има своята специфичност и е напълно възможно някоя от добавките да реагира като соя. Това задължително трябва да се изчисти със "слепи" проби. Изготвянето на продуктите само от свежо месо означава, че ще има внос и на живи животни, които струват по-евтино.