Коронавирусът е спусъкът, който отприщи всички проблеми, които са натрупани. Такова мнение за китайския коронавирус изрази икономистът и бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор Румен Гълъбинов пред bTV. 

Според него рецесията в глобалната икономика вече е факт. По думите на Гълъбинов още в първото тримесечие на 2020 г. няма да е изненада, ако видим, че световният икономически растеж бъде отрицателен. Важно е как ще се развият нещата в следващите тримесечия и дали ще има признак на подобряване, акцентира икономистът.

Той посочи, че погледите са отправени към Китай, където и в здравен аспект пикът започва да преминава. Очаква се в следващото тримесечие да започне едно бавно и мъчително възстановяване на индустрията там, защото от нея зависят веригите на доставки и добавена стойност в целия свят, каза още икономистът.

Мутафчийски: Карантината се нарушава масово

Мутафчийски: Карантината се нарушава масово

Нестандартните ситуации изискват нестандартни решения

В студиото на БТВ присъства и финанситът Емил Хърсев, който смята, че още от януари месец започна да се проявява едно усилващо се забавяне на икономиката поради проваляне на доставките от световния производител - Китай. Вече обаче се наблюдава възстановяване на някои китайски доставки. Сега наблюдаваме вторичната реакция - тази на финансовите пазари, допълни Хърсев.

Икономистът Румен Гълъбинов очаква цените на горивата да паднат поне с 20-30 стотинки от нивата, които са в момента, ако пазарът на петрол се задържи на такова ниско ниво.

"България е част от европейската икономика. Най-важните ни търговски партньори са от еврозоната. Третата по големина икономика е Италия, която е най-засегната, тоест няма как да не бъдем засегнати и ние", смята Гълъбинов.

Иначе според Румен Гълъбинов мерките на правителството са логични и навременни.

Не трябва да има паника, защото това се отразява освен в здравословен, но и в икономически аспект, призова икономистът.

Властта предлага да се въведе извънредно положение
Обновена

Властта предлага да се въведе извънредно положение

Това стана ясно след извънредното заседание на Щаба