Близо 80% от българските компании посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики. Това показва проучване, извършено от Българската търговско промишлена палата (БТПП) в периода от 20 – 27 септември, представено в студиото на БиТиВи от председателя й Цветан Симеонов.

Според получените данни корупцията в държавната администрация се определя на 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. 

Цифрата е зашеметяваща за страна членка на Европейския съюз, заяви Цветан Симеонов.

46 на сто от компаниите признават, че са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са, показват още данните.

Симеонов уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми. Ширещата се корупция в администрацията обаче сериозно ограничава възможностите на българските компании, смятат от БТПП.

Според палатата самата корупция не е разпространена толкова на най-високите нива на държавната администрация, а най-високото й равнище и ежедневна практика е на второ и трето ниво.

С най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки – 46%. Следва съдебната система с 21%, здравеопазването – с 17%, а другите сфери събират 16%.

Анкетираните посочват три основни фактора, които провокират развитието на корупционни практики: политическите назначения в администрацията; непълнотата на законодателството и възможностите за субективна преценка.

По думите на Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя при една обществена поръчка.

Колкото повече законът дава на чиновника правото да каже „да” или „не” без ясни правила, има база за корупция, обясни Симеонов по отношение на регулаторните режими.

Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира фактора на субективния държавен чиновник: „Вече назря моментът това да се направи или да кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията.”

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

Освен въвеждането на електронно правителство, БТПП настоява за провеждане на реформа в съдебната система и утвърждаване на нейната независимост и по-добър контрол от институциите, борещи се с корупцията.

Също така положително въздействие би имало и въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие в администрацията.

В допитването представителите на бизнеса предлагат задължително да се разглеждат анонимни сигнали за чиновници, които бавят работата си по дадени казуси, както и да има високи глоби за това.

Остава ясна и позицията на мениджърите на фирмите, че много трудно ще се справим с корупцията, защото са необходими дълбоки промени на всички нива, а все още като общество сме повлияни от наследените стереотипи при предишното управление.

Като цяло проличава и демотивацията на членовете на БТПП да участват в анкетата, защото са загубили доверието си за промени, обобщи Цветан Симеонов.

От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.