Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков и шефът на приходната агенция Красимир Стефанов отчетоха резултатите от направените по-рано през деня проверки по бензиностанциите за включването на касовите им апарати към системата на НАП.

Системата стартира днес и до момента са запечатани 76 бензиностанции, които не са се свързали с приходната агенция. 166 бензиностанции пък не са работили заради започналата проверка.

Запечатването на некоректните бензиностанции ще продължи", закани се Красимир Стефанов.

Демонстрирано беше в реално време как работи системата. На всеки 30 минути в НАП постъпва информация за броя клиенти, които са минали през съответната бензиностанция, колко гориво е заредено, сумата в брой на касата на бензиностанцията, сума, платена с кредитни или дебитни карти.

Информация постъпва и за продадените винетки в бензиностанцията, оборота от храни и напитки и други стоки, продадени от съответния обект. Подават се данни и за общия дневен оборот на бензиностанцията.

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че с тази стъпка ще спре контрабандата на горива. Предвижда се съвсем скоро система да свърже Митниците и НАП, за да се знае какво количество с гориво излиза от „Нефтохим" до бензиностанциите.

Днешният ден е много лош за тези, които са печелили огромни пари от този бизнес", подчерта Бойко Борисов.

Той изтъкна, че неимоверни усилия му коствало свързването на бензиностанциите с приходната агенция.

По думите му „при сини, червени и пембени правителства" с безмитните бензиностанции огромни количества гориво са преминавали безконтролно. „Аз много се срамувам от техните правителства", подчерта той.

Припомняме, по-рано днес на брифинг от СДС обявиха, че се срамуват от кабинета ГЕРБ.

От свързването на бензиностанциите с НАП министър-председателят очаква 100 милиона лева допълнително в бюджета.

Финансовият министър Симеон Дянков е по-оптимистичен в очакванията си и според него приходите ще се увеличат до 200 милиона лева. До 300 милиона лева отгоре пък очакват представителите на бизнеса с горива.

Дянков заяви, че датчици върху резервоарите на бензиностанциите ще бъдат поставени в най-скоро време, като такива вече има на много от обектите.