От началото на годината кражбите в жп инфраструктурата у нас са нанесли щети за над 1,5 млн. лева. Това стана ясно от думите на транспортния министър Александър Цветков, цитиран от БиТиВи.

Той откри в Банско семинар за напредъка на транспортните проекти в България. Именно посегателствата в жп системата според него са и най-големият проблем в железопътния транспорт.

От началото на годината са извършени 700 кражби, посочи Цветков. В тази връзка той обяви, че ще предложи промени в Наказателния кодекс, където тези кражби да се квалифицират като "тероризъм" или "саботаж".

Сега това деяние не се квалифицира като престъпно, което възпрепятства справянето с него, коментира транспортният министър.

Цветков съобщи още, че финансовите резултати на БДЖ за първите 8 месеца на годината са със 17 млн. лева по-големи от предвидените в плана с оздравителни мерки на дружеството. По думите му превозвачът излиза от рецесията, което се доказва и от високия ръст на товарните превози през август тази година.

До Коледа да се въведе бизнес класа в железопътния транспорт у нас, обеща още той. За целта във всеки пътнически влак ще се прикачи нов първокласен вагон, в който пътниците ще пътуват при по-различни условия и съответно на по-висока цена.

Министър Цветков е възложил и изготвянето на проекти за градска железница, която да подобри транспортното обслужване в София.

Той допълни, че е удовлетворен от бързата реакция на гръцките си колеги по повод зачестилите издевателства над българските превозвачи в южната ни съседка.

Стана ясно, че Цветков е получил уверение от гръцкия си колега, че няма да допусне разрастването на нелегалните действия, свързани с повреда на товари и камиони с чужди номера и насилствено задържане на шофьори.

Проблеми съществуват с Турция, където продължават затрудненията на български транспортни фирми, независимо от договорените спогодби. По този повод се предвижда среща следващия четвъртък с турския посланик у нас.