И днес не бе открит собственикът на рудник "Кремиковци".

КНСБ организира поредна среща с представители на София-област, министерството на икономиката и енергетиката и работещи в рудника.

Вицепрезидентът на КНСБ Венцислав Николов алармира, че отговорността се прехвърля между министерството и институциите и не се взема адекватно решение.

Днес 30 миньори от рудник "Кремиковци" спират окончателно работа по отводняване на шахтата, което може да доведе до наводняване на квартал "Кремиковци".

Решението за спиране на работата бе наложено от Главна инспекция по труда.
КНСБ отново са изпратили тревожни писма, с което алармират за възникналата опасност.

Работниците от "Кремиковци" излизат на протест утре. Те ще се съберат на площад "Александър Невски".

"Исканията на работниците и синдикалистите отдавна са ясни - ясни сигнали от кандидатите за комбината, ако не - какво е предложението на министерството. Работниците искат също по-добри и безопасни условия на работа, посочи лидерът на синдикалистите Васил Яначков, цитиран от Money.bg.

Според синдикатите всички срокове, които специалистите са дали за бъдещето на комбината отдавна са отминали.

Кандидатите за комбината на един етап са имали различие в офертите си, но „сега всички оценяват ситуацията в „Кремиковци", както и политиката на държавата, така че шансовете и възможностите на двете фирми са абсолютно еднакви.

Сериозните фирми, според него са имали достатъчно време, за да направят своите проучвания и който има интерес да вземе комбината трябва вече да го направи.

На утрешния протест се около 2000 активно работещи към момента в комбината. Служителите са си взели последно заплатите за октомври на 25 декември миналата година.

Протестът ще премине по традиционния маршрут - с шествие по ул. "Раковска" до Министерството на икономиката и енергетиката и след това и до Министерския съвет.
Според председателят на синдикалната организация "Металурзи" към КТ "Подкрепа" Людмил Павлов, интересите на известните две компании кандидатки за "Кремиковци" остават.
"Очакваме тази седмица да има инвеститор и там, където се тупа топката, да спре да се тупа, защото забавянето на избора влияе върху целия процес в "Кремиковци" и най-вече влияе върху всички работници в комбината", каза Павлов, цитиран от БНР.

Припомняме, до край на януари месец министерството на икономиката и енергетиката обеща, че ще бъде посочен инвеститор за „Кремиковци".

Припомняме, през септември месец в комбината влязоха синдици, а производството бе спряно в края на октомври месецпоетапно.