От началото на годината безработицата в Пловдив и областта е достигнала 22%. Това показват данните на синдикалистите от КТ "Подкрепа".

Сериозно увеличение се отбелязва през последните три месеца и има и голям брой прекратени трудови правоотношения, съобщава радио Пловдив.
Най-засегнати са Първомай, Асеновград, Хисар, общините Марица и Родопи, но през последната година изключение не прави и областния град, съобщи лидерът на КТ „Подкрепа" Атанас Кръстев.

Според него социалното напрежение продължава да расте и ако не заработят антикризисните мерки на управляващите и не се почувства съживяване на икономиката, през септември са възможни масови протести.

По данни на синдиката само през последните седмици 19 фирми в региона са въвели принудително 4-часово работно време за работниците си, а на отделни места хората се пускат в отпуски.

Отново най-засегнатите са фирми в строителния, шивашкия и машиностроителния бизнес, като кризата вече удря и бизнеса с компютри и техника.
Той поясни, че една част от работодателите кандидатстват по социалните програми и доплащат на хората си по 120 лева от бюрата по труда, но на много места хората не получават допълнителни възнаграждения.

Като фрапиращ пример Кръстев посочи ситуацията във авиоремонтния завод „Терем", където тази седмица 24 човека са получили предизвестия за освобождаване от 1 юни, а близо 300 човека са предупредени, че минават на половин работен ден.