От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) КЗК започва проучване на пазарите на производство и търговия с хранителни стоки от първа необходимост за евентуално наличие на антитръстови нарушения или нелоялни търговски практики, съобщиха от комисията. За това изискват информация и доказателства от производители, доставчици, търговски вериги, КЗП и други органи. Повод за проверката е цената на олиото.

Ще проверяват цените на захар, брашно, олио, ориз и варива, както и млечни и месни продукти.

Отменят или се отказват от планирани промоции на олио

Отменят или се отказват от планирани промоции на олио

Планиранта за събота продажба на олио на цена 3,69 лева

В същото време уточняват, че въпроси, свързани със спекула на различни пазари, не са от компетентността на КЗК. Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на ЗЗК само ако не се дължи на пазарните процеси, като напр. повишаване на търсенето или на стойността на производствените суровини, а е резултат от съгласувано или координирано поведение на пазарните участници или злоупотреба с господстващо или монополно положение.

От комисията призовават да им изпращат информация и/или доказателства за евентуално антиконкурентно поведение.

Нарушенията на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) може да се изразяват, както в наличието на забранени споразумения и съгласувани практики между тези предприятия, така и в разпространението на рекламно-информационни материали за предлагането напр. на слънчогледово олио, въпреки липсите или недостатъчните складови наличности на продукта при търговците на дребно, както и друго неправомерно поведение, представляващо нелоялна конкуренция.

КЗП направили над 350 проверки заради цената на олиото

КЗП направили над 350 проверки заради цената на олиото

За потребителско хладнокръвие зове Димитър Маргаритов

Изискани са материали, необходими за инициирането на производство пред КЗК за установяване на нарушения на ЗЗК, евентуалното санкциониране на предприятията - нарушители и постановяване на незабавното прекратяване на неправомерните практики.