Лицата, които си позволяват да създават изкуствено напрежение, трябва да бъдат наказани. За това настоя председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред bTV.

КЗП проверява от няколко дни дали търговците продават стоката и олиото си на предварително обявените цени. Нещата се случват, защото хората разбират, че ще има продажба на ниска цена и предприемат действия да си закупят в огромни количества олио. В хода на проверките, които са над 350 в последните няколко дни, КЗП установява количества олио, които липсват в търговските мрежи с аргумент, че доставчикът не доставя необходимите количества, обясни Маргаритов.

Случаят предстои да бъде разплетен докрай, увери той.

Има достатъчно олио, няма нужда от паника, успокоява Нинова

Има достатъчно олио, няма нужда от паника, успокоява Нинова

Тя предупреди, че повишеното изкупуване води до увеличение на цената

Маргаритов отбеляза, че КЗП ще продължат да глобяват търговските обекти, които не продават стоката си на цената, на която са обещали да я продадат. КЗП събира факти и документи като изпълнение на договори и се открива това, което видели потребителите от вчера. В една подобна акция за олиото, която обаче била коректно проведена, но през миналата седмица в друга верига търговците обявили, че няма да продават стоката, обявена в рекламната брошура, защото не е налична.

По думите му потребителите трябва да запазят потребителско хладнокръвие. Ако вчера сте си купили 10 литра олио, ще го консумирате една година, но може да се развали, ако не го изконсумирате. На цената, на която са поели ангажимент търговците да продават промоционалната цена, не е било доставено. Маргаритов обиколил 5-6 магазина преди да гостува в bTV и видял, че има олио на цена, която била много по-ниска от предишните. Трябва да пазаруваме по-малко и разумно, призова той.

Маргаритов увери, че КЗП ще е на терен, за да може да помага в трудните времена.

Пенсионер почина на опашка за олио в Бургас

Пенсионер почина на опашка за олио в Бургас

Ще бъде извършена съдебно-медицинска експертиза

Припомняме, вчера пред редица магазини в страната се извиха огромни опашки за олио на промоция. Стигна се до блъсканици и дори до бой. В Бургас възрастен мъж почина, докато чакаше да се добере до евтиното олио.

Заради масовата истерия вицепремиерът Корнелия Нинова свика спешна среща със зърнопроизводителите и увери, че няма причина за напрежение и има олио "да залеем цялата страна".

С позиция излезе и транспортният министър Николай Събев, който подчерта, че трябва да се борим за държавата си, а не да се бием за олио.