От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмениха като незаконосъобразна обществена поръчка за "Фонд затворно дело" (ДПФЗД). Тя е за възлагане без обявление на доставка на храни, напитки и битова химия.

Първата позиция е "Доставка на хранителни и нехранителни стоки за лавки и бюфети в местата за лишаване от свобода" за Плевен. Втората позиция по тази поръчка е за доставка на храни и напитки.

Поръчката обхваща и доставка на преработени плодове и зеленчуци, предназначена за доставка от специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, както и за доставка на нехранителни продукти.

В нея има и Доставка на перилни, почистващи и дезинфекционни препарати и домакински пособия. Процедурата е открита на 3 декември 2015 година.

Решението е обжалвано от "СТЕЛИТ 1" ЕООД, които са поискали временно да се спре процедурата. От КЗК са оставили искането без уважение, но се очаква произнасяне от Върховния административен съд (ВАС).

Съгласно закона, поискана временна мярка "спиране на процедурата" автоматично спира възлагането на обществена поръчка. В конкретния случай възложителят е продължил незаконосъобразно процедурата, като е приел офертите, издал е заповед за назначаване на комисия, която, от своя страна, ги e отворила и разгледала.

В тази връзка КЗК счита, че действията на възложителя следва да бъдат отменени като незаконосъобразни, а процедурата - върната от последното законосъобразно действие. От КЗК връщат обществената поръчка от етап събиране на оферти в съответствие с изискванията на закона и мотивите в решението.