Комисията за защита на потребителите (КЗП) съвместно с РИОКОЗ провериха девет вида типов и осем вида пълнозърнест хляб, които се продават в магазини за хранителни стоки в град Кърджали, съобщиха от КЗП.

Това са пилотните проверки по тематична кампания, която започна в началото на декември и ще продължи поетапно и в други градове от страната.

На място в магазините инспекторите са установили, че хлябът е добре опакован, съдържа задължителната информация върху опаковките за производител, технологична документация, нетно тегло, срок на годност и състав.

Нарушения са констатирани единствено при обявяването на продажните цени, за които са съставени актове на трима търговци. Размерът на санкцията за необявяване или некоректно обявяване на цените на продажните стоки е от 300 до 3000 лв.

Взети са проби за лабораторен анализ, който да установи верността на информацията, предоставяна на потребителите при продажба на опакован хляб от двата вида.

17-те проби хляб са изследвани по физико-химични и микробиологични показатели в лаборатория на РИОКОЗ-Кърджали.

Резултатите показват, че не са установени отклонения от изискванията на законодателството.

По показатели сухо вещество, влага на средата киселинност и сол изпитаните продукти отговарят на съответните технологични фирмени документации. Не са установени и патогенни микроорганизми и плесени.

Взетите проби са от типов и пълнозърнест хляб от четиринадесет различни производителя.

Типовият хляб е на търговци, регистрирали фирмите си в Кърджали, Пловдив, Смолян, Момчилград и Комунига, а пълнозърнестият - на фирми в Кърджали, Добрич, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Момчилград и Вишеград.

Проверките в магазините за хранителни стоки по тази кампания продължават поетапно и в други градове от страната.