До една година България ще излезе от икономическата криза, предизвикана от пандемията. Такава прогноза направи министърът на икономиката Лъчезар Борисов край Пловдив, съобщава bTV.

По негови думи страната ни стои доста по-добре икономически от средноевропейското ниво и дори изпреварва някои държави от еврозоната.

Въпреки оптимистичните прогнози на икономическия министър обаче припомняме, че МВФ постави България сред държавите с перспектива за бавно и слабо икономическо възстановяване.

Той обеща помощ за ресторантьорите и всички засегнати административно бизнеси. Тепърва обаче щяло да се обсъжда с браншовете как да се случи това.

МВФ ни постави сред държавите с перспектива за бавно и слабо икономическо възстановяване

МВФ ни постави сред държавите с перспектива за бавно и слабо икономическо възстановяване

"Констатациите на МВФ не кореспондират с постоянно правените у нас изявления, че се справяме добре и дори най-добре с кризата"

Министърът подчерта, че вече се полагат специални усилия за подпомагане на индустрията за справяне с COVID кризата.

Борисов посочи, че на пазара вече е и мярката през "Фонда на фондовете", която е малко по-развита от тази на Българска банка за развитие.

Продължаваме с нови мерки, които са в следкризисния период, които да подпомогнат възстановяване на икономиката по линия на производствена ефективност, ресурсна ефективност, енергийна ефективност, отбеляза той.

Лъчезар Борисов: Като на война сме, икономиката се справя добре на фронта

Лъчезар Борисов: Като на война сме, икономиката се справя добре на фронта

Бил намерен най-добрият баланс между здравето на икономиката, на социалната система и на хората

По негови думи до края на годината ще бъдат налични три фонда с обща стойност 900 милиона лева.

В Пловдив Борисов участва в първа копка на високотехнологичен завод за алуминиеви профили. Размерът на инвестицията по проектa е 39 705 000 лв. като ще бъдат разкрити 150 нови работни места в нов завод в село Радиново, в индустриална зона "Марица", част от Тракия икономическа зона.

От приходната агенция били платили 95 млн. помощ на бизнеса

От приходната агенция били платили 95 млн. помощ на бизнеса

До края на седмицата ще бъдат одобрени за подпомагане още кандидатури