Пловдивската фирма "Оптела-Оптични технологии" ще направи премиера на уникална система за рязане с лазер, плазма и вода през октомври, съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Стайков.

Високите технологии, използвани в създаването й, позволяват материалът да се обработва с голяма прецизност и без отпадъци.

Новата система, която няма аналог в България, ще е много полезна за машиностроителните предприятия, тъй като ще им помогне да намалят разходите си.

Разработването на системата е финансирано от Националния иновационен фонд, а проектът се осъществява съвместно с Техническия университет-София.

Високотехнологичната компания отчете 7000 лв. консолидираната печалба за първото шестмесечие на 2006 г. Със 75.34% пък са се увеличили приходите от дейността на фирмата, достигайки сумата от 128 000 лева.

Акциите на пловдивския завод за лазери са реализирали повишение от 10% за последните шест месеца до нивото от 1.64 лв. за бр.

"Оптела" е част от Компанията за технологии и иновации "Съединение" и основател на първия в България клъстер - "Лазери и оптика", който стана модел за изграждане на такива структури в Южна България.