Възможно е да има ново покачване на лихвите по кредитите заради повишения кредитен риск.

Това заяви по време на пресконференция на тема "Банките в търсене на нови стратегии" Асен Ягодин, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България, цитиран от БиТиВи.

Той посочи, че с приетите в Закона за потребителския кредит промени клиентът може да върне кредита 14 дни след неговото изтегляне, без да дава обяснения на банката и без да дължи наказателна лихва.

Това би трябвало да повлияе върху цената на кредита, коментира Ягодин. Той отбеляза, че всички мерки, които се приемат в законодателството, целят защита на получателите, но не и защита на кредиторите.

Действащото сега законодателство позволява на някои фирми, които са теглили кредити, да обявят несъстоятелност със задна дата - т.е. във времето преди изтеглянето на кредита и така пасивите остават за банката, посочи Ягодин.

Той призова към законодателни промени в тази посока. Ако тази деформация в закона не се промени, нивата на лихвите по кредитите ще се увеличат, защото кредитният риск е голям, а оттам  поскъпва и цената на кредита, добави експертът.

Зам.-председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките посочи, че лихвите по кредитите са намалели към август с 0.8% на годишна база, а лихвите по депозитите са се увеличили с 0.9% на годишна база. Това означава, че банките поглъщат последствията от кризата, коментира Ягодин.

Той добави, че за цялата текуща година банковият сектор ще има средна премерена печалба, но някои отделни банки ще бъдат на загуба.

Ягодин заяви пред форума, че клиентите на банките в България могат да бъдат спокойни, защото капиталовата им адекватност е една от най-високите в Европа - 18%. Има достатъчно буфери за обезпечаване на лошите кредити, допълни той.