Няма никакво съмнение, че бюджетът, който правителството предлага, е насочен към борбата с кризата. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред БНТ във връзка с актуализацията на Бюджет 2022.

"Войната в Украйна ни се отразява изключително сериозно икономически", посочи той. Лорер допълни, че всичко в бюджета в момента е фокусирано в борбата с тази криза в момента

Той отбеляза, че са предвидени около 2 млрд. лв. за мерките на правителството в подкрепа на най-уязвимите членове на обществото и на икономиката. Даниел Лорер посочи още, че се работи и за намиране на дългосрочно решение за цените на тока за индустрията.

И синдикати, и бизнес против актуализацията на бюджета
Обновена

И синдикати, и бизнес против актуализацията на бюджета

Остри критики след Националния съвет за тристранно сътрудничество

"Предвид всичко, което се изговори за руския газ, сега вече имаме 15% по-ниска цена, благодарение на американския газ, който вече е у нас", заяви той.

"Противно на всички очаквания, ние намаляваме цената на газа, вече", изтъкна Лорер. Той добави, че намалената цена е обявена от КЕВР и вече е факт за българската икономика.

По думите му предвид дерогацията за страната ни по отношение на петролното ембарго на ЕС срещу Русия рафинерията в Бургас има ограничено време да премине към екологично производство с източници, различни от Русия, и е много важно да го направи.

"Реформите трябваше да бъдат отложени предвид антикризисните мерки, които поехме, каза още министърът на иновациите и растежа. "В тази актуализация на бюджета, за да може държавната хазна да поеме разходите, антикризисните мерки имаха по-голяма тежест", обясни той.

МФ публикува проекта за актуализацията на бюджета

МФ публикува проекта за актуализацията на бюджета

Със законопроекта се предвижда спешен пакет от антикризисни мерки

Лорер каза също, че за да получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат извършени редица реформи, част от които трябва да бъдат направени тази година. "Това, което касае Министерството на иновациите и растежа, например, е подготовката на нов тип дружества. Знаете, че българският Търговски закон е много закостенял. За да може да поеме предизвикателствата на новата ера - на предприемачеството, на новите компании, на стартъпи, е необходимо да създадем нов тип дружество и нов тип законово обслужване около него. Това е наша работа, заедно с Министерството на правосъдието, която трябва да се случи до края на тази година", посочи той

Даниел Лорер заяви още, че авансът от ЕК по Плана вече е получен и се използва за финансиране на разнообразни неща от МФ.