Автомагистрала „Люлин" получи Акт 16. Документът е подписан на среща в Агенция „Пътна инфраструктура" след държавна финансова гаранция, че фирмата-строител ще възстанови околната инфраструктура след приключване на проекта - 26 май.

На среща в агенцията е постигнато съгласие да се състави комисия, която да обходи местата, които са залегнали в споразумението между община Перник и фирмата „Мапа Дженгиз", за да се провери дали са извършени всички дейности, заложени в него.

Тя ще е във връзка с изпълнението на поетите ангажименти от страна на турския консорциум "Мапа Дженгиз" на 12 април с Община Перник, неизпълнено в срок, като турската компания не е изпълнила 9 от 10-те точки.

Ако до 26 май "Мапа Дженгиз" не изпълни клаузите по споразумението, Агенция "Пътна инфраструктура", в качеството си на възложител по договора, сключен с турския консорциум за строителството на Автомагистрала "Люлин", ще предприеме необходимите действия, в съответствие с клауза 4.15 от общите условия на договора, като Агенция "Пътна инфраструктура" се задължава да възстанови нанесените от фирмата-изпълнител щети за сметка на "Мапа Дженгиз".

Припомняме, градоначалникът на Перник Росица Янакиева заплаши, че няма да издаде Акт 16 на съоръжението

По думите на кметицата компанията, която построи магистралата, е оставила местните пътища разбити и дължи 300 000 лева за ползвани терени за депа. Последва отговор от фирмата изпълнител, която увери, че всички ангажименти към Перник ще бъдат изпълнени.

"Това е справедливо и съм спокойна, че щетите, които са нанесени в резултат на строителството на Автомагистрала "Люлин" в землищата на селата, ще бъдат покрити. Ако турският консорциум не го направи, ще го направи Агенция "Пътна инфраструктура" за сметка на "Мапа Дженгиз" - това е записано в документа, който подписахме преди минути. Хората в Бучино и Църква могат да отдъхнат най-накрая", коментира кметът Янакиева.

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев съобщи, че магистралата е готова за пускане и отварянето й ще стане на 15 май.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов коментира, че "в неделя ще има едно прекрасно съоръжение въпреки БСП" (кметът Янакиева е от левицата).