Вчера изтече срокът, в който българо-португалският консорциум трябваше да осигури парите, кредита за започване на строежа на АМ „Тракия".
Това не стана, каза министър Асен Гагаузов в студиото на БиТиВи.

Министърът посочи, че предстои процедура по официален въпрос към концесионера и съответно ще бъде информирано правителството.

Министърът отрече настоящият провал да е в някаква връзка с определението, дадено от БСП на концесията - като „грабежа на века".

„Моята информация е, че няма такъв кредит", каза Асен Гагаузов и добави, че засега концесия на АМ „Тракия" няма да има, освен ако не се случи нещо особено днес.
Самият Гагаузов посочи обаче, че не вярва това да стане.

Министърът обясни, че клаузата за държавата като гарант винаги е съществувала във всички варианти на договора, а правителството на Станишев е направило изключително много и е утежнило отговорностите на концесионера.

Министър Гагаузов обясни, че за около месец и половина може министерството да задвижи процедурата по обявяването на тръжна процедура и български фирми да кандидатстват за изграждането на автомагистралата.

Всичко останало може да бъде направено за около година и половина, по думите на Гагаузов.

Според мнението му - ако няма допълнително забавяне, цената на строителството може да се побере в настоящите предвиждания, но трябва да се има предвид и цената на петрола в световен мащаб.

Първоначално българските фирми могат да започнат строителството, пък в края на годината държавата да се разплати, допълни Гагаузов.

Ще видим..., при преизпълнение на бюджета. Пари в държавата има и ние ще ги намерим", завърши Гагаузов.

Министър Гагаузов коментира и доклада на Сметната палата, в който се констатират нарушения в Пътния фонд. Гагаузов посочи, че не е „изпаднал в шок" от доклада, но и самият доклад не трябва да бъде четен манипулативно.

„За мен нещата във фонда се подобряват изключително бързо", допълни Гагаузов и повтори няколко пъти, че във фонда има отчетност за всяка стотинка.
„Фондът има всякакви мерки за контрол. Не може да бъде изхарчена нито стотинка без отчет", посочи министърът.
В МРРР единственият проблем са 3 случая по ФАР, но спрени пари няма, увери той.