Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" освободи Калина Илиева от длъжността изпълнителен директор.

На нейно място е назначен Светослав Симеонов. Той ще осъществява организацията, ръководството и представителството на фонда до провеждането на процедура за нов изпълнителен директор.

До момента Симеонов беше зам.-изпълнителен директор за програма САПАРД и оперативна програма „Рибарство". Преди това е заемал длъжността директор на дирекция „Наблюдение и контрол на дейността на Разплащателната агенция" към Министерство на земеделието и храните.

От Фонда посочват, че изборът на Светослав Симеонов за изпълнителен директор е съгласуван с премиера Бойко Борисов и министъра по управление на европейските фондове Томислав Дончев.

Управителният съвет е взел това решение с оглед да обезпечи оперативното функциониране на фонда във връзка с предстоящите неотложни задачи по управлението на средствата от европейските фондове.

Припомняме, смяната на Илиева се очакваше, имайки предвид факта, че доскоро тя беше в напреднала бременност, а по-рано тази вечер стана ясно и че вече е родила. Работата й беше обект на силни критики от страна на опозицията, която настояваше за оставката й. Това от своя страна пораждаше и напрежение в Земеделското министерство.