Владо Бучковски Сега ни трябва вашата подкрепа в сферата на икономиката и на тази тема бе посветено най-много време в днешните ни разговори, заяви министър-председателят на Македония Владо Бучковски след срещата си с българския си колега Симеон Сакскобургготски.

Македонската страна вижда в подобряването на инфраструктурата залог за развитието на връзките между двете икономики.

Голямо значение премиерът Бучковски отдава на приближаването до Европа на граничните градове Делчево, Берово и Пехчево от 1 януари 2007 година. Затова отново е повдигнат въпроса за бързото отваряне на трите ГКПП съответно към Невестино, Сандански и Симитли.

От македонска страна пътят до българската граница при Берово е завършен, Скопие очаква България да изпълни ангажимента си и тази пролет да започне работата по 10-километровия участък от страна на Сандански.
Македония иска от нас да подготвим проект и да потърсим стратегически инвеститори за доизграждане на жп линията София – Скопие.
Невероятно е в ХХІ век пътят между двете столици да отнема 3 часа, a от София до Охрид да се пътува 7 часа, каза Бучковски.

Като част от стратегическите проекти между България и Македония остава въпросът за охраната на македонското въздушно пространство от български ВВС. Тази идея бе лансирана от Владо Бучковски още когато той бе военен министър.
Фактът още веднъж показва колко много са се променили нашите отношения, подчерта македонският премиер и добави, че съвместен контрол на въздушното пространство и съвместна армия само преди 5-10 години е изглеждало като фантазия.
В сферата на отбраната имаме изключително голям прогрес, подчерта Бучковски, чиято страна догодина очаква покана за членство в НАТО.

Приятелството, разбирателството и добросъседските отношения проличават при срещите на различно ниво – между президентите на нашите страни, между министрите и по време на нашите срещи, посочи още Бучковски. Според него климатът на европейски дух който сега обхваща политиците, е разбран и възприет от гражданите на двете страни много по-рано.

Премиерът Симеон Сакскобургготски подчерта, че самият факт, че това е третото посещение на Владо Бучковски в България за толкова кратък срок само по себе си говори за добрите двустранни отношения и изрази увереност, че този активен диалог може да води само към добри резултати.

На въпрос на македонска медия дали българският премиер е запознат с числеността на българското малцинство в югозападната ни съседка, Симеон Сакскобургготски отговори: “Бих искал да погледнем малко по-напред – аз обикновено така се обръщам към по-чувствителните теми. Подир няколко години и за България, и за Македония вече няма да има граници.
Международно е прието всеки човек да се самоопределя като националност или това, което ще избере като поданство. Така че аз мисля, че това е един проблем, по-скоро нещо от миналото, отколкото на настоящето и най-вече не е от бъдещето”
.

След края на разговорите на Дондуков №1 македонският премиер бе приет от президента Георги Първанов.