Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), санкционира"КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ" (Глобул) и „МОБИЛТЕЛ" (Мобилтел) за неизпълнение на наложени ценови ограничения.

До изпълнение на задълженията им на всеки от операторите е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. седмично, а на представляващите ги лица са определени глоби в размер на 500 лв. седмично.

Постановлението си за глобата КРС е приело на 14 януари 2010 година, съобщават от регулатора, цитирани от Money.bg.

През март месец миналата година КРС прие решение, с което на трите български мобилни оператора Виваком, Глобул и Мобилтел бяха определени ценови ограничения.
Те трябваше да намалят поетапно цените за терминиране на мобилни разговори в техните мрежи по график, определен от регулатора.

Считано от 01.01.2010 г.цените за терминиране (цени на едро) в мрежите на операторите следва да бъдат 20,5 ст. за силен трафик и 15 ст.за слаб трафик.

Глобул и Мобилтел не са представили на регулатора подписани анекси към договорите за взаимно свързване, удостоверяващи прилагането на ценовите ограничения, включително и след изпратените от КРС покани за доброволно изпълнение.

Освен това КРС е установила, че окончателното подписване на анексите от страните по съответните договори е препятствано от двата оператора, тъй като въвеждат допълнителни клаузи, които не са обективно необходими за реализация на взаимното свързване между мрежите.

Изпълнението на решението е от съществено значение за телекомуникационния сектор и потребителите, посочват от регулатора.

До приемането му българските мобилни оператори поддържаха най-високите цени на едро на разговори в техните мрежи, което създаваше условия за ограничаване на конкуренцията в сектора и увреждаше интересите на потребителите.

Предприетите от КРС действия бяха подкрепени и от страна на правителството.
В края на миналата година премиерът Бойко Борисов проведе среща с участието на тримата мобилни оператори и председателя на КРС, в рамките на която бяха обсъдени проблемите в телекомуникационния сектор, а операторите поеха ангажимент да спазват графика за поетапно намаляване на цените за терминиране на трафик в мобилни и фиксирани мрежи.