Омбудсманът Мая Манолова подготвя удар за колекторските фирми у нас. Общественият защитник иска да направи промени в законодателството, с което да се забрани дружества, извършващи обществени услуги, да използват услугите на колекторски фирми.

Пример за такива дружества са „Софийска вода”, топлофикационните дружества, мобилните оператори, електроразпределителните дружества.
"Истинският проблем е тоталното неуважение, пренебрегване и нагло отношение от страна на монополните дружества", заяви омбудсманът в ефира на Нова телевизия.

Тя обясни проблема, а именно: „Когато един дълг излезе от доставчик на обществени услуги и отиде при колектор, той нараства в пъти и то заради лошите практики, които осъществяват колекторските фирми. Те си начисляват основно юристконсултски и адвокатски възнаграждения, които са в размер на по няколкостотин лева в зависимост от основното задължение”.

Манолова сигнализира и за едно нова практика: „Поникнали са като гъби арбитражни съдилища, които в практиката си обикновено защитават кредитора. А когато то мине през арбитражен съд без надлежно уведомление на длъжника, човекът на практика не може да направи възражение за това, че е платил, или че сумата не е правилно изчислена, или че е изтекла погасителната давност”.

„И в крайна сметка той е осъден, без да може да се защити. Това е на ръба на закона”, убеден е общественият защитник. 

Манолова обясни, че хората не са длъжни да ходят на арбитраж. „На арбитраж се отива само в случаите, в които ти си се съгласил, сключвайки договор с твой контрагент. Т. е. не отиваш на съд, а отиваш на арбитраж и там ти се начисляват допълнителни разноски от арбитражния съд, не можеш да се защитиш и хонорарът, който си пише колекторската фирма, обикновено е в пъти по-висок от самия дълг”, изтъкна омбудсманът.