От утре ръководството и административният персонал на „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД започват масови проверки в сутрешните и вечерни крайградски пътнически влакове в района на София.

Тази инициатива на дъщерното дружество на „Български държавни железници" ЕАД за пътнически превози е поредна мярка срещу опитите на недобросъвестни клиенти да ползват транспортната услуга без да закупят превозен документ.

Всекидневно ще бъдат проверявани сутрешни и вечерни пътнически влакове с т.нар. работнически и ученически характер, които се ползват от клиенти на железопътния превозвач, пътуващи до работните си места или учебни заведения в столицата. Някои от направленията, по които най-често има случаи на пътници без билети, са от градовете Перник, Лакатник, Ихтиман и др. към София и в обратната посока.

По време на проверките, представителите на ръководството на „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще следят и дали самите служители на превозните бригади във влаковете издават коректно влакови билети на нередовните пътници.

Всеки пътник, който се е качил във влак без да е закупил билет от билетна каса, се счита за нередовен пътник. Цената на билет, издаден във влака, е по-висока от цената на билет, издаден от билетно гише в железопътните гари. При закупуване на билет във влака, пътникът няма право да ползва намаление от цената, дори и да представи железопътна карта или друг документ, с който ползва отстъпка при закупуване на билет от билетна каса.

„Български държавни железници" ЕАД предлагат транспортна услуга на социално приемливи цени, които са конкурентни на цените за превоз с другите видове транспорт, съобщават от дружеството.

Националният железопътен превозвач инвестира приходите от превозната услуга в подобряване на състоянието на подвижния състав и повишаване качеството на обслужване.
„Български държавни железници" ЕАД категорично възразяват срещу некоректното поведение на някои клиенти, които ползват влака като основно средство за придвижване, но не заплащат съответната цена за предоставената транспортна услуга.