Работниците в "Кремиковци" отново протестират пред сградата на металургичния комбинат. По данни на профсъюзните организации на протестния митинг са се събрали около 2 500 души.

От страна на синдикатите лидерът в комбината Васил Яначков заяви, че "по някаква съмнителна схема реално се спира дейността на комбината".

Според изказвания на работниците, протестите трябва да преместят в самата столица.

Росинка Генчева, зам.-председател на Национална федерация „Металурзи", съобщи, че 80% от работниците в комбината не са получили заплатите си за януари.
"Вече не вярвам на обещания, а на заредени пари в дебитните карти", посочи Генчева.

Припомняме, вчера вечерта бе съобщено, че между ръководството на "Кремиковци" и синдикатите е постигнато споразумение за 10% увеличение на заплатите от 1 март, както и изплащане на парите на храна за месеците от миналата година. Беше декларирана и готовност януарските заплати да бъдат преведени до петък.

Синдикатите обаче посочиха, че ще продължат протестите си докато парите не бъдат преведени.  

Също вчера вечерта, заради сигнал от страна на синдикални лидери, министърът на околната среда и водите изпрати спешна проверка в комбината.

Проверявани са доменните пещи, тъй като при внезапно спирана на падаването на газ, може да се създаде екологичен риск. Проверката не установи нарушения, но МОСВ поиска цялата документация на "Кремиковци", свързана с екологията . Тя трябва да бъде представена днес.