Министър Теодор Седларски приветства участниците в дискусия, организирана в представителството на ЕК в България, по време на кръгла маса на тема за ИКТ сектора.

"Трябва да се привличат кадри", категоричен е той. "Знаем потенциала на сектора", изтъкна Седларски. Икономическият министър увери, че "твърдо стоим зад сектора".

По-голямата част от фирмите в ИКТ сектора са малки и средни. Милиард евро е оборотът от бранша, съобщи Пламен Цеков от Българската аутсорсинг асоциация.

4 000 нови работни места са осигурили 20 проекта в последните години. Около 10 000 фирми работят в ИКТ сектора.

Около 40 000 за заетите в сектора, става ясно от думите на Мариета Захариева, директор на Българска агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

До 2020 година се очаква двойно увеличение на заетите и оборота в сектора. Страната ни не е привлекателна за привличане на кадри, оплака се Пламен Цеков от Българската аутсорсинг асоциация.

Имаме липса на средно управленско ниво, стана ясно от думите му. В същото време нашите кадри осъзнават качествата и възможностите си и започват да искат повече откъм заплащане.

Не предлагаме най-добрите условия за инвеститорите, сподели и заместник-министърът на икономиката Любомир Ганчев. Понякога за инвеститорите е важна любезната администрация. Непрекъснато трябва да се актуализират насърчителните мерки, по думите му.

Икономическото ведомство, според него, трябва да е диалогично и приятелски настроено към инвеститорите.

Милион и половина лева дава държавата за осигуровките на новонаетите в бранша, според Българска агенция за инвестиции.