Ядрената енергетика запазва своята роля за енергийното бъдеще на Европа наред с нарастващото значение на използването на възобновяеми източници.

Такива са изводите на Световния енергиен съвет и международната енергийна агенция, които в последните си изследвания прогнозират нарастващо енергийно потребление.

Според представените през февруари от агенцията сценарии за енергийното развитие на България, страната може да разчита на своите възобновяеми източници, на комбинирано производство на топло- и електроенергия, но трябва да разчита на замяна на ядрените си мощности с други ядрени.

Това припомни по време на международната конференция, посветена на енергийните потоци в регионален и европейски аспект, бившият енергиен министър Милко Ковачев, който е председател на националния комитет на България в световния енергиен съвет.

Според него ако препоръката на международната агенция не бъде изпълнена, има опасност към 2013 година да прескочим ангажиментите си от Протокола от Киото.
В момента България преизпълнява тези си ангажименти, но също така България често се сочи като страна, която преразходва енергийни ресурси.

Ние разходваме най-много енергийни ресурси в сравнение с всички страни от ЕС, посочи Ковачев и отбеляза също, че все пак днес произвеждаме брутния си вътрешен продукт с два пъти по-малко енергия, отколкото през 1990 година.

Той е категоричен, че страната трябва да заложи на енергийна ефективност, възобновяеми източници и замяна на ядрените блокове с ядрени.

Независимо че днес произвеждаме по-голям БВП от този в началото на прехода и го произвеждаме с два пъти по-малко енергия, днес постигаме това производство с 1.83 пъти повече енергия, отколкото средното за ЕС, посочи Ковачев.

България в момента има относителна степен на енергийна независимост - 52 %, което е по-добро от средното за ЕС и важен елемент за това играе ядрената енергетика, посочи още Ковачев.

Лошото е, добави той, че 48 % от зависимостта ни е от един-единствен източник и затова се нуждаем от разнообразяване на доставките както на газ, така и на петрол, категоричен е Милко Ковачев.

Ковачев обърна внимание на данните от февруарското изследване на Евробарометър, според които повечето страни и граждани на ЕС, включително и България, поддържат тезата, че ядрената енергия осигурява по-ниски и предвидими цени на енергията, помага за намаляване на зависимостта от вносни енергоресурси, а също и за ограничаване на глобалното затопляне.