България трябва да усвои 18 млн. лв. по програмата ФАР за изграждане на индустриални паркове.

Това съобщи в Силистра министърът на икономиката Петър Димитров, цитиран от БНР.

88 общини в страната са депозирали проекти за усвояване на средствата. Те обаче ще стигнат само за 16 индустриални парка.

Останалите проекти ще бъдат пренасочени за финансиране от програмата за регионално развитие.

В Силистра Петър Димитров коментира и исканията на учителте за двойно увеличаване на заплатите.

„Сами разбирате, че ако средната заплата в България е 400 лв. и един бранш отива към средна заплата от 800 лв., то това ще повлече заплатите във всички сектори, в това число и частни сектори."

Министър Димитров заяви, че от 55 изследвани икономики по конкурентоспособност България е на 54 място.
След нас е само Хърватска.

„Основните ни конкурентни предимства, според този институт за цената на работната сила и цената на менъжерския труд. Нашите зaплaти са най-ниските и това дава конкурентни предимства на България. В момента явно тръгваме в посока да ги премахнем тези предимства, което не е лошо, ако се превърне в по-голяма покупателна способност,"подчерта Димитров и допълни:

"Аз се тревожа, тъй като производителността на българската икономика е 37% от средноевропейската производителност. Значи, за да вдигнеш два пъти заплатите, трябва да се опираш на два пъти по-висока производителност на труда. Без такова нещо, вдигането ще мине през инфлацията, което мен като българин и като отговарящ за икономиката, ме тревожи."

Министърът на икономиката отново подчерта, че не се очаква режим на тока през зимата.