Със създаването на Агенцията за безопасност на храните контролът върху производството на хляб ще бъде по цялата верига - от полето до масата.

Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който посети хлебопекарна в столичния кв. „Свобода" по повод Деня на хлебаря, Спасовден.
Министърът поздрави хората от бранша с традиционния израз „Да ви е сладък хляба" и омеси няколко закуски.

Министър Найденов съобщи, че до две седмици ще внесе в Министерски съвет проекта за структура на Изпълнителна агенция за безопасност на храните към Министерство на земеделието и храните, която ще обедини контролните органи.

В момента контролът върху хигиенните изисквания при производството на хляб се осъществява от органите на РИОКОЗ, които са в структурата на здравното министерство, а на зърното и брашното - от МЗХ. Министърът уточни, че визията за агенцията е контролът да бъде по цялата верига: зърно-брашно-хляб.

По думите му след разговор с министъра на здравеопазването Ана-Мария Борисова е преодолян дългогодишният разрив между министерствата за създаването на единната агенция.

След създаването на агенцията потребителите ще отправят претенциите си само към единния орган. Чрез това ще бъде намален сивият сектор в бранша, тъй като в момента отделните контролните органи нямат връзка с Националната агенция по приходите, за да могат да проследят облагането на производството на храни по цялата верига.

„Ако наистина никой не е по-голям от хляба, никой не трябва да пречи за създаването на новата агенция", подчерта министър Найденов.

Ще бъде предложено и въвеждането на Български държавен стандарт и за хляба.
Така този, който иска да произвежда традиционния български „Бял", „Добруджа" и „Типов" ще трябва да го прави по БДС, а останалите видове ще се кръщават с друго име.