Над 4 часа продължава срещата на представителите на миньорските синдикати, дружествата в енергетиката и министерството на икономиката.

Разговорите вътре много често са на висок тон, като всеки от представителите на синдикалните организации изразява становището, че ситуацията с въгледобива и производството на електроенергия от ТЕЦ-ове са в критично състояние.

Още в началото от КТ „Подкрепа" обявиха, че ситуацията е взривоопасна, след което думата взе лидерът на синдиката д-р Тренчев:
„Ние разчитаме само на двете си ръце. Искаме да работим почтено и да си изкарваме хляба почтено. Ето защо, за разлика от вас, които стоите от другата страна на масата, нямаме дялове, акции, нито участваме в схеми.
Цялата тази ситуация в енергетиката се дължат на лицата от другия край на масата - вие определяте правилата.
Вие определяте такси, поръчки, цени. Вие решавате: ВЕИ-та и незнам си какво и сега имате наглостта да предлагате промяна на КТД да предоговаряме заплати, да ги намалявате..."

За това искам да кажа, че ако вие не се стегнете не ни остава друг начин освен да се бори. А ние знаем как. Така че, ако проверките установят нарушения - директно шута. Не може така в енергетиката да се краде от началото до края, изригна Тренчев.

Аз съм най-дълго просъществувалият политик в тази държава и знам, че на работодатели се гледа като касичка, а на синдикатите, като някакви мрънкащи там, завърши емоционалното си изказване лидерът на КТ Подкрепа.
Не може 1500 миньори да стоят в платен и неплатен отпуск и в същото време да се купува скъп ток от ВЕИ, заяви от своя страна лидерът на въгледобивния синдикат в КТ Владимир Топалов.

По време на заседанието заместник-министърът на икономиката Божан Стоянов заяви, че енергетиката е в такова състояние, защото нормативната база, която й дава основата и я регулира, прилича на едно старо сако с много кръпки и ако тръгнеш да се движиш в някоя посока, винаги зейва нова дупка.
Затова е необходимо нов плат, с който да се ушие бъдещата законодателна рамка.

Сериозен дебат предизвика идеята за приватизацията на мините. Пръв за това заговори Лъчезар Цоцорков. Думите му бяха подети и от заместник-министъра на икономиката Божан Стоянов, който заяви, че приватизацията в въпрос, върху който трябва да се мисли. За аргумент той извади думи на синдикалистите, които по-рано заявиха, че 23 години България е управлявана от лоши управници. При това положение ние трябва да мислим за едно по-добро управление на мините, каза още Стоянов.

Разбра се също така, че едно от исканията на миньорите е да бъде увеличена цената на въглищата, която те произвеждат. Стоянов заяви, че затова може да се мисли, когато бъдат направени разчети как евентуалното увеличение в цените на въглищата ще се отрази върху крайните цени на електроенергията.

Представителят на ДКЕВР Стефан Герчев, заяви, че до понеделник комисията ще направи разчет за това как би се отразило едно евентуално повишаване на цената на въглищата, които в момента се продават за около 72 лева на тон.