Пловдивският панаир е преобладаващо частен. Това съобщи в парламента министърът на икономиката и енергетика Трайчо Трайков, който отговаря на въпрос на Павел Шопов за статута на международното изложение.

Според министър Трайков има няколко варианта за възвръщането на контролния пакет акции на държавата - единият е статуквото да се възстанови чрез ново увеличение на капитала.

Процедура за приватизация по смисъла на закона за приватизация не е осъществявана, извършено е преструктуриране - публично-частно разпределение.

56,3 % притежава дружеството „Пловдивинвест" АД, а българската държава има 49,63%, три физически лица притежават съответно по- 0,01%, оповести Трайков.

Проверка в министерството е показала, че капиталът на изложението е увеличен на два пъти, след което са били подадени молби за обезщетяване по реституционните закони - определени на правоимащите лица.

Двама души са завели дело против Пловдивския панаир и Министерство на икономиката, че капиталът е увеличаван два пъти и те на се получавали двоен пакет акции.

През 2008-а Пловдивският окръжен съд ги обезщетява за сметка на държавата. След това „Пловдивинвест АД" закупува част от акциите им, което е довело до преструктурирането на пропорциите в собствеността на Пловдивския панаир.

В момента съществува проблем при изплащането на дивидента към държавата. Министерство на икономиката и енергетиката е информирало Министерството на финансите за предприемането на съответните мерки и събиране на дължимите плащания.