Повече от 1000 млекопроизводители от цялата страна ще излязат на национален предупредителен протест на 27 декември пред Министерството на земеделието, съобщи старозагорският икономически портал chambersz.com.

Протестиращите настояват за среща с министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил, за да изложат пред него исканията си за субсидиите и млечните квоти.

Според изпълнителния директор на старозагорското сдружение на млекопроизводителите Деян Русинов в бранша от години са се натрупали проблеми.

„Ако млекопроизводителите са оцелели заради нещо от 2002 година насам, това е заради кредити, които сега няма с какво да се изплатят", - коментира Русинов.

Голям проблем за млекопроизводителите е цената на фуражите, която е по-висока от изкупната цена на млякото. Млекопроизводителите смятат, че не са единствените ощетени от високите цени на фуражите, защото това увеличава цените и на млечните продукти в магазините и засяга потребителите.

Представителите на бранша настояват за 50 стотинки целогодишна субсидия за литър произведено сурово краве мляко и 60 стотинки - за биволско и овче. Останалите две искания на фермерите са свързани с изхранването на животните и млечната квота.

В бранша са загрижени от това, че млечната квота е с около 50 на сто по-малка от произведеното количество мляко и това налага клането на около 250 000 животни.

„Ако до 5 януари нашите искания не бъдат изпълнени, ще предприемем протести по места. Предвиждаме да блокираме пътища, като ще изкараме и животните." - категорични са млекопроизводителите.

Те нямат намерения да изливат мляко по пътищата, защото по собствените им думи не са толкова богати, за да изхвърлят продукцията си.