Смятам, че исканията за стачка са меко казано несериозни. Така транспортният министър Ивайло Московски коментира преди началото на заседанието на Министерски съвет готовността на служителите на БДЖ за ефективна стачка.

Има диалог със синдикатите, хората си получават редовно заплатите, увери още Московски.

Той обаче призна, че оптимизация предстои, но отрече слуховете, че в кратък период ще бъдат съкратени хиляди служители на железниците.

Следва се нормалната процедура за оптимизация - изваждат се няколко дейности, които се аутсорсват от железницата, като служителите там няма да останат без работа, просто се прехвърлят в аутсорснатите дейности, обясни транспортният министър.

Той подчерта, че от БДЖ ще бъдат извадени губещите дейности. "Железницата е декапитализирана с 800 милиона лева," призна още Ивайло Московски и добави: „Ако продължаваме да оставяме губещите дейности вътре, по никакъв начин няма тя да се изправи на крака."

Междувременно, говорителят на финансовото министерство Бетина Жотева заяви пред „Фокус", че на този етап ведомството е спряло действията по взимане на заема от Световната банка за БДЖ, като очаква железниците да изпълнят реформите, разписани от СБ, като условие за подписване на заема.