Ръководството на „Кремиковци" да представи утре, 28 февруари, в МОСВ цялата документация, която описва мерките за недопускане на екологични проблеми при спиране на доменните пещи, както и отговорните за тяхното изпълнение служители. Това е разпоредил министър Джевдет Чакъров.

Зам.-министър Чавдар Георгиев заедно с експерти на МОСВ и РИОСВ-София отидоха на извънредна проверка в „Кремиковци" по разпореждане на министър Джевдет Чакъров заради информация, че има опасност от спиране на доменна пещ заради липса на суровини. Това би създало екологични рискове.

В срещата от страна на предприятието са участвали главният изпълнителен директор Джаганадам и директорът по техническите въпроси г-н Пирлов. Те гарантираха, че са предприети всички мерки, в това число и издаване на съответни заповеди, за недопускане на екологични проблеми, ако се стигне до извеждане от експлоатация на доменните пещи.

Според ръководството на комбината риск от екологични проблеми съществува само, ако рязко бъде спряно подаването на природен газ. Предвидено е и разписание, ако има такава вероятност.

Към момента доменните пещи работят с минимален капацитет и на загуба с цел да не се създадат проблемни ситуации. Експертите от РИОСВ-София извършиха проверка на самите доменни пещи и съставиха протокол.