Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна или замразена. Това съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. От ведомството са категорични, че подобни информации не отговарят на фактите и обективната действителност.

Припомняме, че снощи от министерството съобщиха, че няма да се сключват нови договори по програмата, докато не бъдат сключени анекси към вече подписаните. По-рано днес от Националното сдружение на общините изразиха притеснението си от замразяването на програмата, тъй като имало опасност фирми-изпълнители да ги съдят. Те поискаха спешна среща с регионалния министър.

От МРРБ обясняват, че във вчерашното им съобщение ясно и категорично е посочено, че за програмата има гарантирано държавно финансиране от 2 млрд. лева. С него ще бъдат обезпечени всички сключени до януари 2016 г. договори за целево финансиране. Те са 2022.

Кметове искат незабавно размразяване на програмата за саниране
Обновена

Кметове искат незабавно размразяване на програмата за саниране

НСОРБ настоява за среща с регионалния министър

Имало индикации за зачестили случаи на недоволство от бавния процес на анексиране на договорите за целево финансиране от страна на "Българската банка за развитие". Поради тази причина регионалният министър е дал указания към финансовата институция да бъдат подписани всички заявени искания за сключване на анекси към текущите 2022 договора до достигане на разполагаемия финансов ресурс.

Именно Българската банка за развитие осъществява всички плащания по вече сключените договори между общините и избраните изпълнители за отделните дейности по обновяване на сградите. Това става в съответствие с ангажиментите на тристранно подписаните договори между банката, областен управител и общината.

От МРРБ подчертават, че те не са част от този процес.

МРРБ замразява програмата за саниране

МРРБ замразява програмата за саниране

Нови договори няма да се сключват, докато не се изплатят старите

Ведомството регулярно събирало информация за разплатените суми от страна на Българската банка за развитие към фирмите-изпълнители. От тях било видно, че към 30 януари 2017 г. те възлизат на 488 017 939,71 лева.

От регионалното министерство изтъкват, че ако има свободен финансов ресурс по програмата, след като бъдат сключени всички анекси към текущите договори, ще бъде възстановено сключването на нови договори за целево финансиране с банката за развитие.

Не достигат парите за саниране, желаещите се увеличават

Не достигат парите за саниране, желаещите се увеличават

Отчетоха от МРРБ

От ведомството смятат, че програмата е важна за хората и бизнеса и трябва да продължи. Това трябва да стане при наличие на осигурено финансиране, висок контрол и ясни критерии за обхвата на допустимите дейности.

По-късно от МРРБ съобщиха, че регионалният министър кани на среща утре представители на Националното сдружение на общините и Българската банка за развитие.

На нея ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред изпълнението на програмата за саниране, чиято реализация продължава в границите на осигурения финансов ресурс.