Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че има риск бюджетът на България в края на годината да се окаже с дефицит от 1% от БВП.

Това ще стане, ако българското правителство не ограничи разходите, заяви ръководителят на мисията на фонда за България Бас Бекер, цитиран от БНР. Бекер беше на едноседмична визита у нас.

Основното, което Бекер каза е, че случващото се е значително по-тежко от това, което се е прогнозирало в световен мащаб и по отношение на България.

Бюджетът беше готвен през миналия септември и в него беше заложен ръст на икономиката от 4,7%. В края на 2008 година става ясно, че този ръст няма да се реализира и разходите бяха сведени до 90% от планираното.

Според Бекер обаче приходите към днешна дата са доста разочароващи и тези 10%, които са познати като буфер, както ги наричаме ние, ще са недостатъчни.

На въпрос дали трябва се свият разходи като например се ограничи увеличаването на пенсиите или пък на бюджетните заплати, Бас Бекер отговори, че работата на правителството е да реши кои харчове да спести.

В най-добрия случай фонда очаква бюджетния излишък в края на годината да е между 0% и 1%.