Правителството на Северен Рейн - Вестфалия подкрепя успешния път на България към Европейския съюз, съобщиха от Money.BG.

Това каза днес министърът на околната среда и защита на природата, земеделието и защитата на потребителите на провинция Северен Рейн - Вестфалия Екхард Уленберг след близо 4-часова среща с българския му колега Нихат Кабил в Министерството на земеделието и горите.

По повод изразеното мнение на министър Кабил, че големи кръгове от Федерална република Германия в последния период от процеса на присъединяване на България са били доста скептично настроени към нашето членство, министър Уленберг уточни, че този скептицизъм не се отнася конкретно за България или някоя друга държава, а е по принцип за продължаващото разширяване на ЕС.

България е традиционен износител на оранжерийни краставици, корнишони, гъби, малини, мед, вина и тютюни за германската провинция, уточни на съвместна пресконференция след срещата Нихат Кабил.

Стокооборотът между България и Северен Рейн - Вестфалия за миналата година е около 140 милиона евро и бележи 4-процентен ръст спрямо предходни периоди.

Предстои при посещението на министър Кабил следващата година в Северен Рейн-Вестфалия да бъде преподписано и актуализирано споразумението между двете страни в областта на земеделието, храните и селските райони.

Акцент в новото споразумение ще бъдат инвестиционният процес в България, институционалната помощ от съответните структури на Северен Рейн-Вестфалия по отношение контрола на безопасността на храните, както и структурирането и пазара на земеделските ни продукти.

Друга много важна сфера на взаимодействие според двамата министри ще бъде прилагането у нас на германския опит в производството и използването на възъобновяемите енергийни източници.

Според министър Кабил структурата в селскостопанското производство на двете страни е много сходна. Основни култури в България и в Северен Рейн-Вестфалия са пшеницата, картофите, цвеклото, рапицата, фуражните растения, включително царевицата.

Добре развити са освен това млечният и градинаският сектори. Всичко това според министър Кабил ще помогне за прилагането на германския опит в областта на структурирането, маркетинга, организацията и инвестициите в технологии и иновации.

Министър Кабил изрази надежда най-успешно да бъде прилагането на германския опит в областта на стриктния контрол, на безопасността и качеството на българските храни, които да бъдат добре приети и конкурентни на европейския пазар.

Според Екхард Уленберг двете страни имат много общи полета за бъдеща съвместна дейност и най-вече в прилагането на общата селскостопанска политика /ОСП/, администрирането и реформата в тази сфера, пазарната регулация, безопасността на хранителните продукти и на селските региони.

България трябва да възобнови селскостопанския си парк и в това отношение страната ни проявява интерес към германската селскостопанска техника и по-точно комбайните Клаас, каза министър Кабил.

Той припомни, че 40 процента от предвидените общо 2 милиарда 603 милиона евро за селските ни райони след присъединяване в ЕС са за първата ос, а именно - подобряване конкурентноспособността на българските земеделски продукти.

В тази връзка технологичното обновление ще бъде от изключителна важност, заяви министър Кабил.