Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с представители на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България мерки за стимулиране на земеделското производство и увеличаване на поливните площи.

В срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Георги Тахов и заместник-изпълнителният директор на ДФЗ Ива Иванова.

Министърът Вътев информира кметовете за предстоящите законодателни промени, които ще улеснят достъпа на местните животновъди до пасища и ще предоставят предимство на производителите на плодове и зеленчуци при разпределението на земи от държавния и общинския поземлен фонд.

Той също така представи усилията на МЗХ за осигуряване на достъп до вода за напояване за земеделски нужди, като подчерта важността от тази мярка, особено предвид дългосрочните прогнози за изменение на климата

Възможността да се увеличи потреблението на местни, свежи и качествени продукти бе друга тема на разговора. В тази връзка министър Вътев коментира и приключилата процедура по НПВУ за центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци.

Заместник-министърът на земеделието Таня Георгиева представи пред кметовете диалога с ЕК по първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 — 2027 г., касаещи интервенцията "Инвестиции в основни услуги и дребни по мащаби инфраструктура в селските райони".

Обсъдени бяха и принципите при определянето на критериите за подбор по интервенцията.

Тя подчерта, че проектите за изграждане на инфраструктура в селските райони остават приоритет за МЗХ, като екипът на министерството отчита значението на тези дейности за подобряване на качеството на живота там и за стимулиране на тяхното икономическо, социално и културно развитие.

В МЗХ обсъдиха използването на земи от Държавния поземлен фонд

В МЗХ обсъдиха използването на земи от Държавния поземлен фонд

Целта е животновъдите да получават приоритетно и дългосрочно пасища от Държавния поземлен фонд, които са в близост до техните животновъдни обекти.