На 30 април изтича срокът за подаване на годишната декларация по чл. 15 от Закона за здравословните и безопасни условия на труд, а за три месеца в Инспекцията по труда са подадени едва 6000 бр. Годишно се подават около 50 000 бр. декларации. Това означава, че за оставащия един месец от срока трябва да бъдат подадени почти 90% от очакваните документи. За сравнение до 31 март 2017 г. са били подадени около 10 000 бр. декларации.

Задължение да подават декларации имат новосъздадени предприятия, както и такива, при които към 31 декември на предходната година има промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране. Подаването на голям брой декларации в последния момент може да доведе до затруднения при използването на софтуера за приемането и обработването им.

На сайта на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", в рубриката "Административно обслужване", са публикувани подробни указания относно попълването и подаването на декларацията, включително и по електронен път. За улеснение на потребителите е публикувано и видео за конфигуриране на Java за работа в портала за електронни административни услуги на ИА ГИТ.

С цел намаляване на административната тежест от началото на 2018 г. не се подават уведомления за неподаване на годишна декларация за условията на труд, когато няма промени в подлежащите на деклариране обстоятелства. Заличена е и и административната услуга на ИА ГИТ за подаване на уведомленията, поради което подадените такива през 2018 г. ще бъдат приемани само за сведение.