Протестите на животновъдите от кърджалийско, които започнаха миналата седмица, днес ескалираха.

От сутринта стопаните преминаха към гражданско неподчинение, заради неизплатените евросубсидии. За шести пореден ден се събраха на спирка "Джебел" край моста над река Върбица.

Те протестират срещу неизплатените им от нашите държавни институции евросубсидии за пасища за 2007 година и полугодието на тази година.

Най-засегнатите от наложените ни строги финансови санкции се вдигнаха на протест само ден след критичния доклад на Европейската комисия.

В последно тяхно искане те бяха поставили условие до 10.00 часа на 29 юли с тях да разговарят представители на официалните власти.

След като днес това не се случи фермерите блокираха движението по пътя Кърджали, Момчилград, Джебел и пеша тръгнаха към областния град, предаде БНР.

"Нашата първа цел е да изгоним от канцелариите всички служители на държавните земеделски служби. Те и така не ни обърнаха никакво внимание", заяви организаторът на протеста Бойко Синапов - председател на джебелската овцевъдна кооперация "Родопски звън".

"По обяд нашите хора ще отидат първо пред Областна дирекция "Земеделие и гори" в центъра на Кърджали. Вероятно след това ще търсим и среща с областния управител Ангел Коджаманов", каза още Бойко Синапов.