Срокът за подаване на декларации за облагане на доходите на физически лица изтича на 2 май 2017 година, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). От НАП подсещат, че 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден.

Според статистика на НАП от началото на годината до сега са постъпили над 70 000 декларации за облагане на доходите на физическите лица като близо 28 500 от тях са подадени по интернет, благодарение на електронен подпис или персонален идентификационен номер (ПИК).

Подаването на декларации по интернет чрез използването на ПИК е най-лесния начин, припомнят от НАП. Такъв персонален идентификационен номер се издава безплатно в офис на НАП. Ако физическите лица подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г. и нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, те могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация (но не повече от 1000 лв.).

Отстъпка от 1% (но не повече от 1000 лв.) от дължимия годишен корпоративен данък могат да получат и фирмите, които до 31 март 2017 г. внесат целия размер на данъка и подадат фирмените декларации по електронен път.