Българите са тези, които консумират най-малко риба. 6.7 килограма риба годишно консумира българският потребител. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев на пресконференция в БТА на дискусия на тема: "Качеството и безопасността на рибните продукти в България". Дискусията е организирана от Сдружение "За достъпна и качествена храна" и Асоциацията на производителите на рибни продукти.
Събев обясни, че има и широко застъпени хоби-рибовъдство, което не е обхванато от тази статистика за консумацията на риба годишно. Не сме наистина в дъното, но имаме традиции и качество на съвременното производство на риба, коментира зам.-министърът на земеделието.
Той очаква търсенето и качеството на рибните продукти да расте.
Проблеми с прясната риба на пазара няма, стана ясно още по време на пресконференцията.
Събев добави, че рибните продукти са присъствали в диетата на хората и битува схващането, че риба се консумира основно край Черноморието и в градовете около река Дунав. Българинът традиционно използва и оползотворява по устойчив начин продуктите, които дават езерата и реките, обясни той.
Андрей Велчев, председател на Сдружение "За достъпна и качествена храна" се надява сдружението да бъде медиатор, който да декларира, че българските производители не вредят на здравето на хората. Въпреки скокът на цените на стоките, рибата и качествената храна продължава да бъде достъпна. Има нужда да се покаже на хората, че има качествени продукти и въпреки скокът на цените, те се гарантират, увери Велчев.
Д-р Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) добави, че агенцията извършва контрол на всяка една стъпка - от добива, преработката и съхранението на рибните продукти. БАБХ прави инспекции, одити на предприятията за рибно производство и осъществява контрол на база на оценка на риска на всички обекти, които преработват и съхраняват рибни продукти. Освен това се взимат проби и има контрол, увери Викьова. БАБХ работи в добри отношения с Комисия за защита на потребителите и всички организации, посветени на рибните продукти.