Над 80% са спаднали оборотите в заведенията в първите два дни, след като "зеленият сертификат" стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения. Данните са на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

По тяхно мнение спадът е пропорционален на ваксинираните българи - при 20% ваксинация, 80% спад на оборота. Такъв криза в сектора не е имало през последните повече от 30 години.

С този мотив членове на трите организации ще се включат в националния протест на обединения български бизнес, от 15 часа на 28 октомври.

Хотелиерите и ресторантьорите изтъкват, че по-голяма част от бранша са осигурили персонал, който да отговаря на изискванията (за ваксинация - б.р.), но въпреки това клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения в България са имали и ден без нито една резервация.

Бизнесът е обречен при стремглаво нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, които дори не се доближават само до битовите разходи, изтъкват ресторантьори и хотелиери. Затворените обекти се увеличават с всеки изминал ден, се казва в позицията на БХРА.

По мнението им тоталното обезлюдяване на заведенията е резултат от заповедта за изискване на зелен сертификат, издадена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който дискриминира няколко сектора от българската икономика, като ги задължи да работят само с персонал и клиенти със "зелен сертификат", но остави отворена по-голямата част от държавата. Повечето хора не желаят да се сдобият с документа единствено, за да отидат на кафе, театър, кино или фитнес, изтъкват от бранша.

Те опровергават твърденията, че "зеленият сертификат" е въведен по желание на туристическия бранш. "Факт е, че имаше срещи, на които ние се съгласихме да работим със "зелен сертификат", като единствена алтернатива на локдаун. Но направихме конкретни предложения как това да се случи, за да има както здравен, така и икономически ефект", пишат хотелиерите.

Според позицията им техните предложения са пренебрегнати, а начинът, по който се въведе "зеления сертификат" ги обрича на гибел.

Министерство на здравеопазването вече обяви, че няма да признае тестовете за антитела за издаване на "зелен сертификат", с което оставя над 1 млн. българи извън потреблението на най-засегнатите браншове. В същото време се издава документ след първа ваксина, което е в разрез с всички Европейски практики и е прецедент за България, обобщават от бранша.

Те изтъкват, че само на определени места има тестове за по 10 лв.В държавната и общинска администрация, в които е една от най-големите концентрация на хора, продължава да няма COVID-19 и за там не се изисква "зелен сертификат".Заявяват, че нямаше гратисен период, за да се настрои бизнесът към новите правила.

Хотелиери и ресторантьори изтъкват липсата на икономически мерки за подкрепа на засегнатите бизнеси и запазване работата на служителите.

Няма информация какво се случва с хората, за които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

От бранша описват локацията на предстоящия си протест по градове:

Локации по градове:

София - Орлов мост.

Варна - сградата на Община Варна.

Пловдив - кръстовището на Чифте баня.

Бургас - пред сградата на РЗИ.

Търговище - сградата на Общината.

Казанлък - пл. Севтополис

Перник - светофара на Драгичево.

Ловеч - пред сградата на Областния съвет.

Кърджали - паметникът на Васил Левски.

Добрич - сградата РЗИ.

Русе - Кауфланд -Липник.

Кюстендил - гаров площад.

Благоевград - сградата на РЗИ.

Монтана - пред сградата на Общината.

Хасково - Областна управа

Ямбол - пред сградата на Общината.

Велинград - кръстовището при храм "Успение Богородично".

Стара Загора - пред Областна администрация.

Велико Търново - паметник "Майка България".

Силистра - кръстовището на "Старата автогара".

Дупница - дупнишките барикади.

Чепеларе - на пътя Пампорово - Смолян

Сливен - кръгово кръстовище " Розова градина".

Банско- Лукойл бензиностанцията на пътя за Гоце Делчев.