15 супермаркета на една и съща верига са запечатали инспекторите от НАП-Варна късно снощи, съобщи "Дарик".

11 от обектите са в курорта „Златни пясъци“, а четири - в "Албена". Всички са от една и съща верига супермаркети, регистрирани на три отделни дружества.

До крайната мярка се е стигнало след предприети действия от страна на НАП-Варна по обезпечаване на вземания чрез запор на парични средства от каси в обектите. И трите дружества имат задължения към НАП в големи размери.

Въпреки че дневните обороти във всеки един от обектите надхвърлят средно 7 000 лева на ден, задълженията към бюджета не се погасяват. След първоначалните изземвания на оборотни средства от касите, длъжниците прехвърлят стопанисването на обектите на новорегистрирани дружества, без задължения, но с едни и същи собственици. Целта е да се избегне плащането на данъци и осигурителни вноски.

Във всичките търговски обекти и днес продължава пълна инвентаризация на стоките. Служителите в обектите не са назначени на трудови договори, а по договори за „лизинг“ – т. е. назначени към едно от дружествата, те биват преотдавани на другите дружества, разкриха данъчните. Инспекцията по труда е уведомена за предприемане на действия, за да бъдат защитени правата на работниците.

След среща днес с ръководството на НАП-Варна управителят на дружествата е поел ангажимент за погасяване на всички просрочени задължения в най-кратък срок.

Играта на криеница с НАП води до налагането на такива крайни мерки", заяви шефът на НАП Варна- Милена Колева. По думите ѝ, големите търговски обекти и фирми трябва да бъдат за пример на малките търговци, които значително подобрили поведението си към коректно спазване на данъчните закони през последните месеци "До края на летния сезон ще бъдем безкомпромисни към всяко умишлено нарушение на данъчните закони“, се зарече Колева.