Българо-немски дискусионен форум ще търси начини за стимулиране на социалното предприемачество в България. Инициативата е на Национален алианс за работа с доброволци, който работи с партньори от Германия в сферата на социалното предприемачество.

Мирко Шваниц от дружество за подпомагане на българските домове, Германия, посочи, че целта на неговата организация е да подпомага уязвимите групи и децата, напускащи домовете, да им се създаде перспектива, за да се интегрират в обществения живот в България. Работата в България, по думите му, го научила на много.

В дома за деца в Панагюрище е реализиран селскостопански проект и шивалня.  Шивалнята работи и до днес, доволен е Шваниц. Тези деца произвеждат, но не продават, поясни той. Няма рамкови условия в България, за да съществува такова предприятие, според целите, които си поставихме, каза Шваниц.

В дома в Брацигово опитът за социално предприятие се оказал неуспешен.  Там идеята била да се свърже обучението в готварство с възможността за усвояване на професия, която да помогне на младите хора да продължат трудовия си опит. Пак нормативни неуредици провалили проекта.

В България за социалното предприемачество се говори в последните години, коментира и Веселина Ботева, представител на  община Пловдив. Предизвикателствата са големи, изтъкна тя. Правната рамка често пречи, но НПО-тата намират начин да се справят с трудностите.

Основният въпрос е за финансовия ресурс за стартирането на социалното предприятие. Следващата стъпка е сградният фонд, а на трето място е кадровото обезпечаване за реализацията на даден проект. В Германия например има гъвкава законова уредба, която позволява развитието на социалното предприемачество. Сега у нас се прави пореден опит за успех на социалното предприемачество.

На 30 януари се открива социално предприятие в Пловдив. Мария Шишкова от Националната асоциация за работа с доброволци обясни, че то ще даде възможност на 4 момичета да придобият социално-трудови умения. Тези жени са от ромски произход и ще се обучават в шивачество. Те са без образование, но имат огромното желание да се учат и да се реализират на трудовия пазар. Целта на проекта е да се изгради  увереност в тях.

Започваме с 4 момичета, надяваме се да разширяваме дейността си, подчерта Шишкова.
Много хора казвали, че това е загубена кауза, тъй като едва ли в Столипиново ще има желаещи за работа, след като жените са родили по няколко деца, получават социални помощи и не са встъпвали в трудова среда.
Оказало се, че ромките в Столипиново имали интерес да започнат работа. 15 били желаещите да се включат в новия проект. Кандидатките са на възраст между 18 и 35 години. 13 от тях били категорични, че искат да работят и да се учат и дори получили подкрепа от съпрузите си.

Момичетата са избрани чрез интервюта с помощта на Бюрото по труда.  Обучението им ще е от 6 месеца до една година. 4-те избранички ще получават скромна стипендия, каква точно обаче организаторите не разкриха.
За две от кандидатките финансовият стимул не бил важен. По-важно се оказало обучението и шанса да получат професия.   Идеята е да се работи с корпоративни клиенти на базата на предварителни поръчки.  Обучението започва с шиенето на покривки и чаршафи. Ако някоя се откаже, нейното място ще бъде запълнено от друга желаеща.