Информационният център на Европейския съюз предлага на българите, желаещи работа в чужбина, информационна помощ преди предприемане на голямата стъпка към промяната. На обучителен семинар в представителството на Европейската комисия в България представители на съответните институции от България и чужбина обединиха усилия в опит да информират по-добре над 50 граждани, желаещи да упражнят трудовите си права в ЕС.

Ася Кавръкова, директор на Европейската служба за гражданско действие, откри форума с обяснението, че родните фондации разполагат с над 60 юристи, представители в страни от цял свят, към които всеки българин в чужбина може да се обърне при каквато и да е нужда. Стана ясно, че те работят на пълни обороти с по 20 000 въпроса на месец от цяла Европа.

Информационната среща е част от експеримента на България, Великобритания, Италия и Белгия, в който четирите държави се опитват с тясно сътрудничество по миграционните въпроси да проверят дали по-този начин техните граждани се подготвят по-добре за пътуванията си в чужбина.

Като част от проекта страната ни е подготвила практическо ръководство за пътуване и работа в чужбина. Информацията е приложима за всяка страна членка на ЕС, с акцент именно върху Великобритания, Белгия и Италия.

В ръководството българите могат да научат пълния списък на документите, които са им нужни за намиране на работа извън страната, както и към кои институции могат да се обърнат извън България в случай на нужда. Наръчникът осигурява и представа за това какви здравни осигуровки важат в страните членки на ЕС, както и кога и как трябва да регистрираме автомобила си в чужбина и на какво обществено осигуряване имаме право.

За отделните страни членки е представена и информация за превозните средства в нея, възможностите за гласуване при избори в България, опериране с банкова сметка по системата на съответната държава, както и подаване на жалби при нарушение на човешките ни права.